Nasi uczniowie wiedzą już wiele na temat smogu. W tym roku szkolnym wszyscy uczniowie zapoznali się z informacjami zawartymi w książce wydanej nakładem Urzędu Miasta Rybnik pt. „SmogBebok”. Na zajęciach koła biologicznego zgłębili zagadnienie diety antysmogowej, przyrządzając lemoniadę oczyszczajacą oraz witaminowe owocowe szaszłyki. Dieta antysmogowa pozwala redukować stres oksydacyjny, który jest skutkiem wdychania zanieczyszczonego powietrza. Do diety należy włączyć tzw. antyoksydanty czyli substancje ułatwiające oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji wprowadzanych z wdychanym powietrzem.
Najbardziej znanymi przeciwutleniaczami są: witamina C i witamina E. Aby zadbać o ich prawidłową ilość, należy włączyć do diety przede wszystkim owoce (np. maliny, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie, aronie, granaty) i warzywa (np. , marchew, czerwona cebula, dynia, brokuły, kalafior). Co ciekawe, im intensywniejsza barwa owocu, tym większe stężenie antyoksydantów!
Zdrowa i zbilansowana dieta antysmogowa powinna dostarczać nam przynajmniej pięciu porcji warzyw dziennie. W celu urozmaicenia jadłospisu, można wybierać spośród takich produktów, jak: kiełki, rośliny strączkowe, seler, chrzan czy sos sojowy.